Over Maca
De bodem waarop Maca groeit bevat een grote hoeveelheid mineralen. Maca is gerelateerd aan de familie van de koolsoorten. Ook zijn kleur lijkt op die van de aardappel. Van vorm lijkt hij op een grote radijs. Maca heeft een zoete smaak die het meest lijkt op caramel. In Peru wordt Maca op verschillende manieren verwerkt: rauw, gebakken of gedroogd. Peruvianen maken koekjes, taarten, chips en drankjes met Maca. Hier in Europa kennen we Maca vooral gedroogd, verwerkt in capsules of gegelatiniseerd. Gedroogd kan de plant makkelijk zeven jaar bewaard worden.
Maca is niet alleen voedzaam, maar beschikt ook over belangrijke gunstige eigenschappen. Wat dit betreft wordt de plant van oudsher vooral toegepast wegens de energie opwekkende werking en de positieve invloed op het seksuele functioneren en de vruchtbaarheid, bij zowel mannen als vrouwen. De vruchtbaarheid bevorderende eigenschappen van maca zijn te danken aan de aanwezigheid van bepaalde alkaloïden. Deze alkaloïden bevorderen niet alleen de werking van de geslachtsklieren, maar hebben tevens een optimaliserend effect op andere zgn. endocriene organen (organen die hormonen afgeven in de bloedbaan). Zo wordt aangenomen dat de al eeuwenlang bekende energie opwekkende en vitaliserende eigenschappen van maca in belangrijke mate zijn te danken aan bevordering van de bijnierfunctie. Goed werkende bijnieren zorgen tevens voor een optimale afgifte van geslachtshormonen. Dit is belangrijk als op oudere leeftijd de oestrogeenproductie door de eierstokken afneemt.
« vorige pagina