Cacaoboter

Productie
Cacaoboter wordt gemaakt tijdens de verwerking van gebrande cacaobonen. Deze bonen worden gemalen tot een soort vettige brij, de cacaomassa. De cacaomassa wordt vervolgens door persing gescheiden in ruwe cacaoboter en cacaopoeder. Soms vindt er aansluitend een raffinage en ontgeuring van de cacaoboter plaats.

Eigenschappen en samenstelling
Cacaoboter is bij kamertemperatuur vrij week en smeerbaar, vandaar dat men ook van boter spreekt. Het heeft een kenmerkende geur en is wit tot lichtgeel van kleur. Cacaoboter smelt bij ongeveer 36 graden Celsius.

De samenstelling van cacaoboter is afhankelijk van de hoeveelheid triglyceriden die erin voorkomen. Standaard zijn dit POP, POS en SOS, waarbij P staat voor palmitinezuur, O voor oleïnezuur en S voorstearinezuur. Deze samenstelling is mede verantwoordelijk voor het smeltpunt en dekristalisatie-eigenschappen van cacaoboter, waardoor dit zo geschikt is voor het maken van chocolade en bepaalde cosmeticaproducten zoals lippenbalsem.

Gebruik
Cacaoboter wordt gebruikt bij het maken van chocola. Hierbij wordt het in de chocola geconcheerd. Vroeger was het wettelijk verplicht dat chocola met uitsluitend cacaoboter als vetbestanddeel werd gemaakt, tegenwoordig mogen ook andere tropische plantaardige vetten worden gebruikt, tot maximaal 5% (conform het Warenwetbesluit Cacao en chocolade). Door het lage smeltpunt van cacaoboter dat in de buurt van de lichaamstemperatuur ligt smelt chocola in de mond.

Daarnaast wordt cacaoboter veel gebruikt in cosmetica, voornamelijk in lippenpommade en andere beschermende zalven. Ook hier is het lage smeltpunt belangrijk: dat zorgt voor een makkelijk uitsmeren van het product over het lichaam. Het gebruik in cosmetica is te herkennen aan de INCI-aanduiding: Theobroma cacao, de Latijnse naam voor de cacaoboom.


HEALTH/BEAUTY PRODUCTS

ING Bank

IBAN: NL 91 INGB 0104047372
BIC: INGBNL2A

KVK Rotterdam: 90828399